Kraftigt inspireret af webmasters tidligere glimrende skriv om Ørum Stadions ”storhedstid” så er redaktionssekretæren faldet over det, der engang blev kaldt ”Midtjyllands hyggeligste stadion” – nemlig Daugbjerg Stadion.


Når du fra Stoholm-siden har passeret Daugbjerg Kalkgruber samt Daugbjerg Mini-Landsby på Dybdalsvej og passeret hovedvejen, så skal du ikke langt op ad Sejbækvej for at se, at skiltet stadig viser ind til Daugbjerg Stadion og Daugbjerg Kirke.

Daugbjerg har deltaget en gang ved Fjends Cup, og det var i den anden turnering i 1984. Her blev det til to nederlag og så et uafgjort resultat mod Vridsteds 2. hold – Daugbjerg scorede tre mål under ”slutrunden” – nemlig ved Erling Kristensen, Trier Kristensen og så var værternes Bjarne Jensen så venlig at score et selvmål undervejs.

Men tilbage til Daugbjerg Stadion – undertegnede er jo så gammel, at han kan huske, da både Daugbjerg og Lånum havde selvstændigt seniorfodbold, men buddet herfra må gå på (og her kan redaktionssekretæren bestemt godt blive rettet af personer med mere korrekt viden), at de to byer slog sig sammen i slutningen af 1980’erne under navnet Midtfjends.


Klubhuset er stadig fint og intakt – som det ses med reklameskilte – det bruges vist af og til blandt andet i forbindelse med byfest, Sct. Hansaften og lignende arrangementer for byen. Det var i det omklædningsrum, at ”sagnet” siger, at ølkasserne nåede loftet den oktobersøndag tilbage i 1991.

Der var selvsagt forskellige trænere undervejs i Midtfjends – blandt andet en Bent Simonsen samt skorstensfejermesteren fra Skive – Peter Würtz – og hvis ikke det navn siger læserne noget, så kan det nævnes, at han er far til den kendte fodboldspiller Rasmus Würtz. ”Würtzerne” holdt ellers til i og omkring Nordfjends – nærmere betegnet Højslev Kirkeby – der jo havde sin storhedstid i 1980’erne og 1990’erne. Her havde Peter Würtz i øvrigt en bror, der blev kaldt ”Laj” Würtz (han hed nok Nikolaj) – det var ham, der holdt ”på bakken” og dyttede, når Kirkebyen scorede. Men det kan Borup-træner ”Krudt” ganske givet fortælle meget mere om, for han er fra Lundø og dermed pr. definition Kirkeby-mand, selvom han i mange år har trænet ærkefjenderne fra ØKJ

Nå – nu stikker historien i den forkerte retning – det gælder jo en historie om Daugbjerg Stadion og en legendarisk kamp fra oktober 1991.

Stoholm – der i efteråret 2021 skal spille i serie 4 for første gang siden 2000 – var i 1990 helt nede at vende i serie 5 med 1. holdet. Man hyrede Skive-manden Kurt Larsen som træner, og så gav 1990 oprykning til serie 4 – dengang var der jo kun en sæson pr. kalenderår.

Det betød serie 4 turnering for Stoholms vedkommende i 1991-sæsonen, og her var en af modstanderne Midtfjends. Hvordan det første opgør endte på Stoholm Stadion i juni 1991 skal være usagt, men i allersidste spillerunde en søndag formiddag i oktober 1991 skulle det hele afgøres. Dengang var det ikke muligt at flytte kampe i sidste spillerunde, så man kendte ikke de andre resultater – det er i øvrigt en uskik, at kampene i dag er ”spredt for alle vinde” i sidste spillerunde, men sådan er der jo så meget, man kan undre sig over nu om dage!

Midtfjends var hårdt truet af nedrykning til serie 5 og skulle bruge en sejr – Stoholm havde mulighed for oprykning til serie 3, men kunne dog ikke selv afgøre det – men kravet var selvsagt en sejr.

Selvom undertegnede kun var knap 13 år dengang, så står kampen stadig lysende klart i erindringen. Det er en af de seriekampe med flest tilskuere som undertegnede nogensinde har overværet, og jeg skal hilse og sige, at stemningen var på kogepunktet på det lille og intime Daugbjerg Stadion. På Midtfjends-sidelinjen huserede træner Vilfred Højgaard og holdleder Villy Davidsen – begge er her desværre ikke mere – og der blev givet og taget på en kampbane, der var omkranset af så mange tilskuere, som vi efterhånden kun kender det fra Fjends Cup.

Midtfjends vandt indiskutabelt 4-1 over ”storebror” og sikrede sig overlevelse, og det er i den forbindelse, at ”sagnet” fortæller, at det blev fejret til den lyse morgen (selvom det var en søndag), og at ølkasserne blev stablet for hver gang, de blev tømt – indtil de nåede loftet i det hyggelige omklædningsrum i det lille klubhus.

Hvor længe der blev spillet fodbold på henholdsvis Daugbjerg Stadion og Lånum Stadion er redaktionssekretæren ikke sikker på – et bud vil være, at Midtfjends lukkede ned i midten/slutningen af 1990’erne, men her kan folk med mere indsigt i det sikkert komme med en rettelse.


Kampbanen vendte den her vej – her er billedet taget bag det ene mål – selvom målet ikke står der mere. Til gengæld kan man konstatere, at der stadig er mulighed for en 11-mands kamp, for der er stadig 2 stk. forholdsvis fine 11-mands mål på Daugbjerg Stadion.

Selvom gamle Fjends Kommune her i 2021 stadig har selvstændig seniorfodbold i 5 byer – Stoholm, Sparkær, Mønsted, Vridsted og Kjeldbjerg – så er seniorfodbolden desværre også lukket ned flere steder.

I parentes kan det for sammenligningens skyld bemærkes, at der for eksempel ikke er selvstændigt seniorfodbold et eneste sted i Salling mere – her havde man både Sallingsund Kommune, Sundsøre Kommune og Spøttrup Kommune – og det var altså alle 3 kommuner, der hver især var omtrent Fjends Kommunes størrelse.

Men det her indlæg omhandlede jo Daugbjerg og Lånum (med fokus på Daugbjerg Stadion), og derudover kan vi jo se i historikken, at Sjørup deltog i den allerførste Fjends Cup tilbage i 1983.

I redaktionssekretærens tid har han også set Stoholm-hold spille på Sdr. Resen Stadion, og så sent som da undertegnede var spillende træner for Stoholms 2. hold (selvom det også er ved at være en del år siden), var det med kampe på Fly Stadion – når solnedgangen tillod det, var det altid med kampstart kl. 19.00 søndag aften!

-ALJ